Kostel nad Minicemi byl postaven koncem III. čtvrtiny 14. století. Upraven ve II. polovině 16. století a po třicetileté válce. Poslední oprava 1991, od té doby opět zpustlý.
Kostel od jihu
© Ivan Grisa 04/2010
Graficke pismenko Minice (část obce Velemyšleves) leží v hluboko zaříznutém údolí Chomutovky. Příjezd autem je možný od od Velemyšlevsi (silnice I/27) nebo od silnice I/7 (křižovatka Bitozeves) po doprovodné II/607 a silnici III. třídy. Autobusové spojení je minimální, o víkendech žádné. Nejbližší železniční stanice Postoloprty se nachází asi 10 km jihovýchodně, lze odtud použít neznačených, proto v některých úsecích problematických cest podél Chomutovky (do Rvenic ke kapličce, odtud nad údolím do Seménkovic a dále proti proudu přes Bitozeves a Tatinou). Celá oblast si přes svou zanedbanost zaslouží pozornost.
V kostele se vzhledem k jeho stavu nekonají pobožnosti, do interiéru lze nahlédnout bohužel rozbitými okny.

Kostel svatého Martina v Minicích u Velemyšlevsi
    Kostel vysoko nad pravým břehem Chomutovky byl postaven koncem III. čtvrtiny 14. století. Úpravami prošel ve II. polovině 16. století, kdy byl nově vybaven interiér. Další změny byly provedeny po třicetileté válce (zejména tvar bočních oken). Naposledy byl kostel opraven roku 1991, dnes je ovšem opět zpustlý a zanedbaný. To platí i o hřbitově, který ho obklopuje. Jeden ze tří dochovaných kostelů s bedněnými zvonovými patry věží v údolí