Pozdně barokní kostel v Blažimi nahradil v letech 1777-81 starší, pravděpodobně původně gotickou stavbu. Projekt vypracoval roku 1768 zednický mistr J. Jakobic. Následky úpadku po roce 1945 odstranila oprava v 90. letech 20. století.
Kostel od jihozápadu
© Ivan Grisa 04/2010
Graficke pismenko Přes Blažim prochází silnice II/251 Havraň - Bitozeves. Parkování je možné přímo u kostela. Autobusové spojení do obce funguje jen v pracovních dnech, nejbližší železniční zastávka Výškov v Čechách (trať Most - Postoloprty - Žatec) leží asi 4 km jihovýchodně. Pro cyklisty je zde vyznačena cyklostezka 3034.
Kostel je přístupný během bohoslužeb, které se konají druhou a čtvrtou neděli v měsíci od 15.00.

Kostel svatého Prokopa v Blažimi
    Kostel existoval v Blažimi pravděpodobně nejpozději od 13. století. Prošel zřejmě několika přestavbami v závislosti na poškozeních válečnými událostmi a jinými pohromami. V letech 1777 - 81 jej nahradil zcela nový objekt ve stylu opožděného dynamického baroka. Majitelé panství Schwarzenbergové jej nechali postavit podle projektu místního zedníka Jakuba Jakobice z roku 1768. Severně od kostela stojí fara, postavená v letech 1710 - 11 podle

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 1., Academia 1977 a webové stránky obce Blažim, 6.4. 2010