Pozdně empírový kostel v Siřejovicích, přistavěný roku 1846 ke gotické věži původní svatyně, připomínané poprvé 1363. V blízkém okolí dvě barokní sochy a postsecesní pomník padlým z I. světové války.
Kostel od severovýchodu
© Ivan Grisa 03/2010
Graficke pismenko Siřejovicemi prochází silnice II/247 z Lovosic do Libochovic (nad kostelem). Parkování je možné přímo u kostela. Autobusové spojení je zejména o víkendech minimální, nejbližší železniční stanice Čížkovice leží asi 3 km západně.

Kostel svatého Bartoloměje v Siřejovicích
    Siřejovice se poprvé připomínají roku 1227 jako zboží pražského svatojiřského kláštera benediktinek. Kostel se zde poprvé uvádí roku 1363. Jeho pozůstatkem je nejméně spodní část věže s hrotitými (v prvním patře) a obdélnými (ve druhém patře) okénky s profilovanými ostěními. Současný kostel je výsledkem pozdně empirové stavby z roku 1846. Stavba má obdélný půdorys bez vystupujícího presbytáře, věž je přisazena k ose západního průčelí. Poslední

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 3., Academia 1980, 30.3. 2010

Litoměřice  (LT)