Hrady.cz
Bývalý farní kostel zaniklé vsi Mury na ostrově svatého Klimenta, založený kolem poloviny 12. století, upravovaný goticky a barokně. Po zrušení za Josefa II. prodán do soukromého majetku a změněn na obytný dům.
Bývalý kostel od jihozápadu
© Ivan Grisa 03/2010
Graficke pismenko Bývalé Mury se nacházejí jižně od obrovského mostu, který přes údolí Ohře převádí dálnici D8. Z ní sem lze dojet od křižovatky se silnicí II/608 směrem na Doksany. Za tamním klášterem odbočte na Brozany nad Ohří. Před zdejším kostelem svatého Gotharda odbočte na úzkou místní komunikaci. Po průjezdu kolem sběrného dvora a výběžkem lužního lesa podjedete dálniční most, hned za ním odbočte vpravo a pokračujte přímo souběžně s ním k Ohři. Přes pole po pravé ruce uvidíte už bývalý kostel (prozrazuje ho štít nad západním průčelím). U řeky cesta zahne ostře vpravo a povede vás mezi domy osady Kliment (zbytek někdejších Mur). U bývalého kostela končí ...

historie

Mury vznikly jako slovanská obec na levém břehu Ohře jižně od Doksan a Brozan. Pravděpodobně existovaly již před založením doksanského kláštera, kdy patřily k zeměpanskému dvoru u dnešního hřbitovního kostela svatých Petra a Pavla (viz heslo). Při obnově kláštera po jeho poškození na přelomu 12. a 13. století povolil Přemysl Otakar I. vysazení Mur na německém právu a nadal je omezenými tržními právy. Z toho vyplývá občas uváděná teorie o Murách

Ivan Grisa, dle K. Kuča: Města a městečka..., 4. díl, Libri 2000, 6.4. 2010