Pozůstatky vodní tvrze v Obědovicích možná už z 12. století, ačkoliv písemně zmíněna mnohem později. První doslovná zmínka o ní je až z roku 1545, zaniká v průběhu třicetileté války a druhá místní tvrz nejpozději koncem 17. století.
Tvrziště
Graficke pismenko Ves Obědovice byla od konce 14. století rozdělena mezi dva majitele, v 16. století dokonce mezi tři. První doslovná zmínka o tvrzi je až z roku 1545, kdy se uvádí jako pustá (později byla obnovena) a o druhé tvrzi je zpráva z roku 1585. Tvrz na dochovaném tvrzišti byla pravděpodobně postavena už ve 12. století. Jeden z dílů Obědovic vlastnil do své smrti v roce 1397 Jan Zabrdovec, na dalším díle seděli bratři Jan a Ctibor (naposledy zmíněný v roce 1414) a kratonožský farář Zdislav. Na třetím díle byli bratři Jiřík a Jan z Obědovic (zmiňováni v letech 1398, 1411). Navíc jsou zde do roku 1417 uváděni Velislav z Dluhodvor ...

popis

Oválný, necelé dva metry vysoký pahorek v severní části rybníka Lednice, na SV spojen šíjí ze břehem. Dříve byla tvrz na ostrově a měla větší rozlohu. Na tvrzišti je zvonička, socha sv. Vavřince a památník padlým ve světových válkách