Moje místa 0
Kaplička sv. Františka z Assisi z roku 1891, pravděpodobně na místě starší stavby. Opravena r. 1927 a 2000. Kříž vedle kaple je z roku 1878. Podstavec kříže byl vytvořen z židovského náhrobního kamene se symbolem šípu a hada Urobora.
kaplička od západu
© Milan Caha 03/2010
Graficke pismenko Kapličku sv. Františka z Assisi nechal roku 1891 na prostranství mezi dnešními židenickými ulicemi Táborská a Nezamyslova postavit František Vidlář. Stavba jej přišla na 3000 zlatých. Podle starších map je možné, že nahradila starší kapli, která stála na stejném místě. Kaple byla opravena v roce 1927 a v roce 2000. Kříž vedle kaple nechali vytvořit v roce 1878 manželé Taláckovi z Juliánova. Rovněž kříž pravděpodobně nahradil starší, který podle mapy z roku 1839 stál na poněkud jiném místě. Podstavec kříže byl pravděpodobně vytvořen z náhrobního kamene z nedalekého židovského hřbitova. Dochoval se na něm poměrně vzácný symbol šípu a hada ...
Milan Caha (zdroj: Historická i současná drobná sakrální architektura na území Brna na stránkách www.vilemwalter.cz a informace umístněné na památce), 2.4. 2010