Moje místa 0
Eklektická bazilika, s prvky novorománského a secesního stylu, byla postavena v letech 1906–1910. Autorem projektu byl prof. arch. Karel Hugo Kepka. V letech 1911–1950 zde působila kongregace salvatoriánů a od roku 1990 františkánů.
© Milan Caha 05/2010
Graficke pismenko Eklektická bazilika, s prvky novorománského a secesního stylu, byla postavena v letech 1906–1910. Iniciátorem výstavby husovického kostela byl katecheta zdejší školy P. František Venhuda. Autorem plánů byl prof. arch. Karel Hugo Kepka. Základní kámen byl položen 4. listopadu 1906. 5. června 1910 byl kostel vysvěcen brněnským biskupem Pavlem Huynem. 1. ledna 1911 byla zřízena farnost Husovice. V letech 1911–1950 zde působila kongregace salvatoriánů a od roku 1990 františkánů.
Milan Caha (zdroj: Samek B.: Umělecké památky Moravy a Slezska 1, A/I, Academia, Praha 1994), 21.6. 2010

popis

Celek kostela tvoří tři samostatné stavby: hlavní věž s bočními věžemi, loď kostela a presbytář s kaplí sv. Anny a sakristií a s dalšími dvěma věžemi. Hlavní věž je vysoká 60 m, její základy jsou v hloubce 8 m a stojí – kvůli bažinatému terénu – na jeden metr silné betonové desce. Hlavní oltář byl zhotoven v roce 1930 podle návrhu arch. Václava Hrdličky. V roce 1931 byl zhotoven boční mariánský oltář. Druhý boční oltář s obrazem sv. Josefa je