Klášter založený Lvem z Klobouk ve 13. stol. Po švédském drancování v 17. stol. byl kostel zbudován v barokním slohu architektem G. P. Tencallou. V roce 1784 byl klášter reformou Jofefa II. zrušen a přeměněn na vojenskou nemocnici, kostel se stal farním.
Kostel Nanebevzetí Panny Marie

Barokní skvost za hradbami

Graficke pismenko Klášter byl založen moravským šlechticem Lvem z Klobouk v roce 1209 pro nově příchozí premonstráty ze Strahova. V témže roce byly položeny základy kostelíka sv. Kunhuty, jenž byl vystavěn za dva roky v románské slohu. Při vysvěcení byl přítomen i král Přemysl Otakar I. Koncem 13. století se vzrůstající komunitou přestal kostelík sv. Kunhuty dostačovat, proto bylo rozhodnuto o výstavbě nového konventního kostela Nanebevzetí Panny Marie v gotickém slohu. Z kostelíka se stal kostel farní. Klášter si v této době prošel povodní a také byl v roce 1423 vydrancován a vypálen husity. Mniši museli klášter na čas opustit, aby se mohli po ...
Ondřej Navrátil , 19.9. 2010

popis

K nejstarším částem klášterního areálu patří bezpochyby kostelík sv. Kunhuty, jenž byl postaven v letech 1209–1211 v románském slohu. Kostelík neprošel výraznými změnami. Při nedávné rekonstrukci na něm byly odhaleny původní románské prvky. Stojí hned z branou. Dá se do něj podívat (jako návštěvník lékárny), ale z původní podoby interiéru se nic nezachovalo. Nejpůsobivější částí areálu je původně konventní, dnes farní kostel Nanebevzetí Panny

KOMPASS 1:50 000 (Geodézie ČS)

Ukončená edice turistických map KOMPASS, 1:50 000, v roce 2006, Geodézie ČS.