Klášter a špitál zřídila pro řád alžbětinek v r. 1749 hraběnka Marie Alžběta Waldorffová, rozená Sinzenderfová. Postavil jej v l. 1751–53 Bartoloměj Zintner ve spolupráci s rodinou Grimmů. Součástí je bohatě vyzdobená kaple sv. Alžběty Durynské.
východní křídlo kláštera
© Milan Caha 03/2010

Graficke pismenko Klášter a špitál pro ženy na Starém Brně pod Červeným kopcem nechala v roce 1749 zřídit hraběnka Marie Alžběta Waldorffová, rozená Sinzenderfová. Klášter byl určen pro sestry řádu sv. Alžběty. Ty nejprve působily v provizorních a brzo nedostatečných prostorách v oblasti dnešní ulice Kopečná, později veškeré činnosti přenesly do nově vybudovaného kláštera. V klášteře byla používána němčina (první alžbětinky sem přišly z Vídně), pacientky byly přijímány bez rozdílu národnosti. Jednoduché barokní budovy kláštera postavil v letech 1751–1753 brněnský stavitel Bartoloměj Zintner, za dozoru někoho z významné brněnské stavitelské rodiny Grimmů (buď ...
Milan Caha (zdroj: Samek B.: Umělecké památky Moravy a Slezska 1, A/I, Academia, Praha 1994 a alzbetinky.webnode.cz), 14.4. 2010

Kaple sv. Alžběty
    Hlavní oltář je barokní. Ústřední obraz sv. Alžběty je pozdější, z 19. století. Na levé straně v rohu kaple je barokní socha sv. Jana Nepomuckého ze 2. poloviny 18. století. Na levé straně vítězného oblouku je socha sv. Šebastiána z druhé třetiny 18. století, stojící na volutové konzole. Na pravé straně lodi je boční oltář Neposkvrněného Početí Panny Marie z 2. poloviny 18. stol. Vedle na stěně je socha sv. Rocha z druhé třetiny 18. století. V

Chcete se stát boháči? Přesně za půl roku vydá hrad Sion svůj poklad!

Větrný mlýn Velké Těšany aneb život ve mlýně nebyl pro princezny