Gotický kamenný sloup z pol.14. či počátku 15. stol. Jeho funkce není spolehlivě doložena – snad boží muka, hraniční kámen, či označení brodu přes řeku Svitavu. V letech 1863–65 puristicky rekonstruován J. Arnoldem.
Zderadův sloup
© Milan Caha 03/2010
Graficke pismenko Gotický kamenný sloup z poloviny 14. či počátku 15. století. V registru nemovitých kulturních památek je označován jako boží muka. Jeho funkce není spolehlivě doložena – pověst (založena na zmínce v Kosmově kronice) jej dává do souvislosti se smrtí Zderada ze Švábenic roku 1091. Pravděpodobně se ale jedná o hraniční kámen, označující dosah městského práva, či o označení brodu přes řeku Svitavu na kupecké cestě na Olomouc. Původně stával na levém břehu řeky, při regulaci Svitavy v 19. století se ale ocitl na břehu pravém. V letech 1863 až 1865 byl puristicky rekonstruován J. Arnoldem. Sloup je vysoký 12 metrů, původně měl i figurální výzdobu, o kterou ale postupně přišel.
Milan Caha (zdroj: Samek B.: Umělecké památky Moravy a Slezska 1, A/I, Academia, Praha 1994 a www.davar.cz), 2.4. 2010

Pověst o původu Zderadova sloupu
    Podle pověsti nechal sloup vybudovat český král Vratislav II na místě, kde byl v létě roku 1091 zavražděn jeho oblíbený rádce Zderad ze Švábenic. Vratislav II. tehdy při tažení proti svému odbojnému bratru markraběti Konrádovi obléhal Brno. Když vybíral místo pro ležení, zažertoval rytíř Zderad na účet jeho syna, knížete Břetislava: "Myslím, králi, že tvůj syn Břetislav by měl tábořit přímo u vody, aby se mohl často koupat." Narážel na to, že

Milan Caha (zdroj: ALEŠ, Marek. Mezi Svratkou a Svitavou : brněnské pověsti a legendy, Sursum, Tišnov 2005), 2.4. 2010

KOMPASS 1:50 000 (Geodézie ČS)

Ukončená edice turistických map KOMPASS, 1:50 000, v roce 2006, Geodézie ČS.