obřadní síň
© Milan Caha 03/2010
Graficke pismenko K hřbitovu se lze snadno dostat MHD, tramvají č. 8, 10 (zastávka Židovský hřbitov) či č. 13 (zastávka Buzkova). Přímo před hřbitovem je parkovací plocha, kde lze odstavit automobil.
29.3. 2010

historie

Středověký židovský hřbitov ležel v místech dnešní křižovatky a komplexu hlavního nádraží, přibližně na úrovni vyústění Masarykovy ulice (tehdy páteřní komunikace židovské čtvrti). V roce 1454 král Ladislav Pohrobek na popud fanatického kazatele Jana Kapistrána a brněnských měšťanů Židy z města vyhnal. Opuštěný hřbitov byl brzo zničen a zmizel beze stop. Židé se do Brna vrátili v roce 1848. Tehdy museli pohřbívat v okolních obcích, kde židovská

Milan Caha (zdroj: Jiří Fiedler: Židovské památky v Čechách a na Moravě, Sefer, 1992 a www.zidenice.cz), 29.3. 2010