Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
tvrz Velemyšleves, Velemyšleves
Hrady.cz
Zaniklá tvrz ve Velemyšlevsi byla postavena pravděpodobně již na konci 13. století a stála snad do počátku 16. století, kdy byla nahrazena mladší tvrzí na místě bývalého zámku.
Tvrziště
© Prudký Martin, 03/2010
Graficke pismenko Vesnice Velemyšleves leží v údolí Chomutovky. Tvrziště se pak nachází vpravo od hlavní silnice z Mostu do Žatce, za areálem zaniklého zámku na břehu potoka. Je zarostlé vegetací a téměř splývá s okolním terénem.
Prudký Martin podle Ohrožené hrady, zámky a tvrze - Jiří Úlovec, 27.3. 2010

historie

Tvrz byla založena pravděpodobně na konci 13. století a roku 1316 je zaznamenán Boheš z Velemyšlevsi. Dalším, kdo používal stejný přídomek, byl Vintíř z Rané a Velmyšlevsi zaznamenaný v letech 1319–20. O sedm let později byl zapsán jako svědek na listině Vlastibora z Přílep Ondřej z Velemyšlevsi. Dalšími vlastníkem vesnice byl Arnold, jenž se zúčastnil 20. dubna 1398 obdarování kostela v nedalekých Minicích a také Jan z Velemyšlevsi připomínaný

popis

Dnes je tvrziště zarostlé bujnou vegetací a zbyla z něj nepatrná vyvýšenina. Je nenávratně poškozeno a lze z něj jen těžko vyčíst půdorys stavby nebo způsob opevnění.
    Prudký Martin , 27.3. 2010