Hrady.cz
Elektrárna zřízena hrabětem Herbersteinem roku 1901. Rekonstrukce 1931, v 60. letech 20. století zastavena výroba. Obnova počátkem 21. století, současný instalovaný výkon činí 2 x 0,25 MW.
Elektrárna a odpadový kanál od východu
© Ivan Grisa 03/2010
Graficke pismenko Elektrárna se nachází v nejvýchodnější části zámeckého parku, jižně od bývalého cukrovaru. Od silnice Libochovice - Budyně nad Ohří lze dojet k čistírně odpadních vod, odtud je to k bráně areálu asi 100 m podél slepého ramene. Dopravna Libochovice na trati Lovosice - Louny je vzdálena asi 400 m. Brána areálu je sice uzamčena, ale do opravy sousedního plotu je možno dojít až k řece.

Vodní elektrárna na Ohři v Libochovicích
    Při regulaci Ohře byl místo starého jezu u zámku postaven nový pevný betonový objekt východně pod městem se spádem 2,81 m. Jeho účelem bylo napájet tzv. Malou Ohři (pravostranné rameno mezi Libochovicemi a Budyní) a udržovat hladinu ve slepém rameni v zámeckém parku. Tehdejší majitel libochovického velkostatku hrabě Herberstein využil spádu na novém jezu k výstavbě vodní elektrárny, která napájela vrchnostenské podniky, zámek a město. Výroba

Ivan Grisa, dle H. Hlušičková a kol.: Technické památky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, II. díl, Libri 2002, 27.3. 2010