Dvůr vznikl jako vrchnostenský v 16. století. Název získal po majitelích panství v letech 1623–1773. Po zrušení řádu zde byla barvírna plátna, po jejím zániku různá hospodářská využití. V jižní části dnes pension.
Dům čp. 1 (Zelená ves) na jihovýchodním nároží dvora
© Ivan Grisa 03/2010
Graficke pismenko Dvůr se nachází v severní části města u Barvířského rybníka. Ze silnice I/15 sem lze zajet na křižovatce směr Ostré, parkování bez problémů v místě. Od nádraží podél silnice I/15 a Vilovou ulicí (asi 400 m východním směrem).

Jesuitský dvůr v Úštěku - Zelené Vsi
    Rozlehlý vrchnostenský dvůr vznikl severně od města v 16. století. Po skončení třicetileté války jej přestavěli jezuité (datum dokončení přestavby 1677 na barokní bráně). Po zrušení řádu roku 1773 dvůr zakoupil verneřický podnikatel Manfred Leitenberger a zřídil tu barvírnu plátna (odtud název sousedního Barvířského rybníka). V jižní části dvora si nechal postavit velký klasicistní dům (čp. 241). Barvírna zanikla v 19. století, poté se areál

Ivan Grisa, dle K. Kuča: Města a městečka..., 7. díl, Libri 2007, 25.3. 2010