Unikátní srostlice synagog ve dvoře plzeňské židovské obce vznikla ve III. čtvrtině 19. století pro rychle rostoucí společenství. Po stavbě Velké synagogy sloužily jako škola, od počátku 40. let 20. stol. devastovány. Postupná obnova po roce 1990.
Stará synagoga z jihovýchodního rohu Výpomocné
© Ivan Grisa 03/2010
Graficke pismenko Obě synagogy jsou ukryté ve dvoře za domem židovské obce ve Smetanových sadech 80/5. V pracovních dnech se lze na něj volně dostat (v areálu sídlí řada firem), prohlídku je možné domluvit telefonicky nebo při osobní návštěvě v kanceláři ŽNO v I. patře. Prohlídkový režim, uváděný na kontaktních stránkách, není vzhledem k nedostatku osob na ŽNO možno zcela přesně dodržet, telefonní ohlášení předem se doporučuje.
V oblasti širšího centra Plzně je parkování komplikované a zpoplatněné. Od hlavního vlakového i centrálního autobusového nádraží je lokalita vzdálena asi 500 m, nejbližší zastávku MHD U Práce (tramvaj 4, všechny trolejbusové a několik autobusových linek) najdeme asi 150 m jihozápadně odtud na křižovatce Klatovská - Americká - Koperníkova.

historie

Nejstarší židovské osídlení existovalo v tehdejší Nové Plzni krátce po jejím založení v severozápadním rohu města (kolem Solní ulice). Měšťané si vymohli vyhnání Židů u krále Vladislava II. a uskutečnili jej mezi lety 1507 a 1542 (prodej posledního domu). Součástí původního ghetta byly postupně i dvě synagogy: nejstarší v místech dnešní hlavní pošty a druhá na nároží dnešních ulic Solná a Sedláčkova. Obě zanikly nejpozději v polovině 16.

Ivan Grisa, dle K. Kuča: Města a městečka..., 5. díl, Libri 2002, 28.3. 2010

židovské památky