Čtvercová renesanční hrobka vladyků Bukůvků z Bukůvky z r. 1592 v sousedství farního kostela sv. Matouše. Přízemí sloužilo jako kaple s klášterní klenbou a štukaturou, pod ní se nachází rodinná hrobka s dřevěnými rakvemi. Podlaha, schody a klenba jsou z cihel.
hlavní průčelí hrobky
Celá hrobka i s kostelem jsou velice dobře dostupné po celý rok. U hrobky je parkoviště, v obci se nachází hostinec.
Jaromír Schoffer , 19.5. 2010

historie

U farního kostela sv. Matouše stojí menší stavba čtvercového půdorysu se stanovou střechou. Pozornost upoutá renesanční portál z maletínského pískovce a kovaná mříž. Jde o hrobku vladycké rodiny Bukůvků z Bukůvky, jejichž sídlo bylo v sousední vsi Chromči. Bukůvkové pocházeli z malé vesnice Bukovky ležící na Pardubicku, západně od Lázní Bohdaneč. Jejich předek, Jan Sezema, našel v pohnuté době 15. století nový domov na Moravě, kde vyženil část

Jaromír Schoffer , 5.4. 2010

popis

Renesanční hrobka Bukůvků z Bukůvky je nejvýznamnější památkou v obci. Hrobka Bukůvků je prostá stavba centrálního čtvercového půdorysu zakončená římsou a stanovou stříškou. Nejhodnotnější částí hrobky je portál s reliéfní výzdobou a kovanou, původně zlacenou a polychromovanou mříží. Po stranách umístěny erby Zikmunda Bukůvky z Bukůvky a jeho ženy Barbory Okrouhlické z Kněnic. Pod nimi vlevo alegorie duchovní síly a vpravo alegorie křesťanské

Pavel Vítek – zdroj: informační tabule umístěná před hrobkou, 11.11. 2013

Šumperk  (SU)