Renesanční zámek byl postaven jako pozdně barokní, pravděpodobně na místě zaniklé tvrze z počátku 15. stol. Je to menší, jednoposchoďová budova s valbovou střechou která byla kolem r. 1800 novorenesančně upravena. Zámek dnes slouží jako knihovna.
Zámek v Chotiměři
Graficke pismenko Ves Chotiměř, jejíž jméno jazykovědci odvozují od nedoloženého zakladatele Chotimíra, se v pramenech uvádí poprvé v r. 1379, kdy ji držel vladyka Hněvek z Chotiměře, kterému r. 1381 patřilo i podací právo k farnímu kostelu v sousedním Blížejově. Hněvkův nástupce Racek se připomíná r. 1382 a počátkem 15. století zde byli pány bratři Vilém a Sezema, z nichž Sezema žil ještě v r. 1423. Chotiměřskou tvrz postavil s největší pravděpodobností některý z nich. Další zprávy o Chotiměři jsou až z r. 1540, kdy tvrz a dvůr v Chotiměři se třemi pustými kmecími dvory a podacím v Blížejově koupili od Jeronýma Tasa ...
Zdroj: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku (IV – Západní Čechy); Bělohlávek, Miloslav, Dr., Fiala, Zdeněk, prof. Dr. DrSc., Hosák, Ladislav, prof. Dr. DrSc., Pavel, Jakub, Doc. Dr. DrSc., Janáček, Josef, Dr. DrSc., Kotek, Ludvík, prom., 29.9. 2003

Časová osa

1423
    hotiměřskou tvrz postavil s největší pravděpodobností Vilém nebo Sezema z Chotiměře.
    1540
    Tvrz a dvůr v Chotiměři se třemi pustými kmecími dvory a podacím v Blížejově koupili od Jeronýma Tasa z Peruce Kašpar Gottfried, řečený Bernášek ze Žebnice, a jeho první manželka Barbora z Chotiměře.
    ve druhé polovině 18. století
    Dali tehdejší majitelé Chotiměře postavit ve vsi, pravděpodobně na místech původní tvrze, menší jednoposchoďový pozdně barokní zámek.
    1800
    Zámek byl novorenesančně upraven. Kolem zámku byl založen park , v němž stojí barokní kaple sv. Jana Nepomuckého.
    po roce 1945
    Zámek je majetkem MNV Blížejova a slouží potřebám místní lidové knihovny, osvětové besedy a je v něm umístěn i hostinec horšovskotýnské Jednoty.
    Zámek má od roku 2002 nového majitele a to firmu Bohemia Trade Company H + S, s.r.o.