kaple Bolestné Panny Marie

Šubrtova kaplička u Zábřeha
Původní poutní místo vzniklo po roce 1750, kdy nechal Jan Šubrt namalovat svatý obrázek. Roku 1770 vznikla pro obrázek malá kaple obdélníkového půdorysu, ale obrázek byl přesunut do farního kostela sv. Bartoloměje v Zábřehu a nahrazen kopií. Součástí areálu kapličky je i pieta vysoká téměř 5 metrů.
pohled na kapli a Pietu
Graficke pismenko Podle pověsti vzniklo poutní místo poté, co se majiteli pole Janu Šubrtovi zdál sen (okolo roku 1750) o velkém zástupu lidí, kteří jdou kolem jeho pole a žádají ho o pověšení svatého obrázku. Jeden z jeho lidí pak namaloval na dřevo obraz Bolestné Panny Marie, který Šubrt pověsil na olšový sloup. Barvy na obraze vystavené nepřízni počasí rychle vybledly, ale jako zázrakem se po čase začaly znovu objevovat, což neušlo pozornosti věřících. Začalo se zde zastavovat a modlit stále více lidí, došlo tu i k několika zázračným uzdravením. Kaplička postavil roku 1770 opět Jan Šubrt, před rokem 1775 byl obrázek přenesen do farního kostela sv. Bartoloměje ...
Jaromír Schoffer (upraveno redakcí), 22.3. 2010