Tvrz prvně zmiňována r. 1397. První majitel byl Pešek z Patokryj. Po r. 1613 v majtku Bernarda z Elsnic který ji nechal zpustnout. R. 1623 přešla jako konfiskát Vilému z Lobkovic. Dochována patrová obdélná budova s výrazně zaoblenými nárožími.
Patokryje
Pohled na zrekonstruovanou tvrz ze dvora tvrze

přehled dějin

Graficke pismenko První zpráva o vsi Patokryjích se objevuje v r. 1378, kdy je zmiňován Pešek z Patokryj. Po něm následovali Otík (v l. 1394 – 1404), který se roku 1397 připomíná výslovně „seděním na Patokryjích“, což je první výslovná zmínka o zdejším sídle. Roku 1398 se připomíná Vlach z Patokryj, roku 1428 Bohuše, vdova po Otíkovi z Patokryj. Kolem roku 1453 získal odúmrť po jiném Otíkovi z Patokryj Aleš z Velešic na Brocně. Roku 1478 prodala Alešova dcera Dorota provdaná z Duban Patokryje mosteckému měšťanovi Václavu Manvicovi, který se po Patokryjích začal psát. Jeho potomci prodali roku 1568 Patokryje Petrovi Razickému z Vchynic. On a jeho ...

popis
    Gotická tvrz byla postavena v jižní části vsi na výrazném návrší obtékaném potokem. Dochovala se z ní podsklepená patrová stavba s výrazně zaoblenými nárožími o rozměrech cca 16 x 5,5 m krytá valbovou střechou. Ke gotickému panskému sídlu patří pouze sklepy s mohutnými až 2 m silnými zdmi a obvodové zdivo až do výše prvního patra. Do suterénu byly dodatečně vloženy valené klenby do pásů, obdobně bylo upraveno i patro, budova byla obestavěna

Most  (MO)
    Patokryje