Původně gotický, barokně přestavěný kostel na vysoké terase pravého břehu Ohře. Název obce i výhodná poloha nad tradičním přechodem řeky nevylučují existenci starého opevněného bodu.
Kostel od jihu
© Ivan Grisa 03/2010
Graficke pismenko Do Hradiště je možné díky zdejšímu mostu přes Ohři dojet po silnicích III. třídy od Postoloprt i dvěma směry ze Žatce. Autobusové spojení o víkendech prakticky neexistuje, nejbližší železniční stanice Lišany u Žatce a zastávka Dolejší Hůrky na trati Most - Žatec se nacházejí cca 1,5 km severovýchodně, resp. severozápadně od vsi. Přes Hradiště lze z nich dojít i na nedaleký zámek Stekník (viz heslo).
Pod kostelem prochází podél Ohře linie lehkého opevnění z konce 30. let 20. století. "Řopík" u předmostí mostu byl při jeho opravě opatřen novým nátěrem povrchu.
Kostel je přístupný během bohoslužeb, které se tu konají vždy druhou sobotu v měsíci od 15.00 (blíže viz kontakt).

historie

Ves Hradiště stojí na výrazné vyvýšenině nad pravým břehem Ohře asi v polovině cesty z Žatce do Postoloprt. Název vsi i její poloha spolu s tradičním místem přechodu řeky (dnes most) napovídají o existenci starého opevněného bodu. Nejstarší dochovanou částí kostela jsou presbytář a sakristie, datované do doby kolem roku 1375. Presbytář má původní klenbu, rovněž jižní portál lodi (ukrytý v předsíni) a portál do sakristie jsou gotické. Loď byla v

Ivan Grisa, dle D. Líbal: Katalog gotické architektury v ČR do husitských válek, Unicornis 2001, 21.3. 2010