Moje místa 0
Barokní novostavbu (1689) na místě staršího kostela financoval hrabě Gustav Adolf Varrensbach s manželkou Marií Sidonií, rozenou Schlick. Obklopena funkčním hřbitovem. V sousedství rozsáhlý vrchnostenský dvůr.
Kostel od jihovýchodu
© Ivan Grisa 03/2010
Graficke pismenko Kostel stojí na stráni nad severním okrajem vsi. Od silnice II/225 sem lze vyjet nebo vyjít po místní komunikaci podél velkého hospodářského dvora (parkování je možné na návsi nebo přímo u kostela). Autobusové spojení je zejména o víkendech sporadické, od nejbližší železniční zastávky Opočno u Loun (trať Louny - Rakovník) jsou to sem po málo frekventované silnici mezi poli asi 2 km.
Západně od vsi se nachází přírodní památka Údolí Hasiny (naučná stezka). Přímo od kostela lze přes kopec dojít ke zřícenině mlýna v jejím středu.
Kostel je přístupný při několika bohoslužbách během roku (více informací viz kontakt).

Kostel svatého Václava v Lipenci
    Na svahu severně nad vsí byl roku 1689 na místě starší stavby připomínané poprvé roku 1358, zřejmě poškozené za třicetileté války, postaven jednolodní raně barokní filiální kostel. Prostou, ale vzhledem k umístění působivě dominantní stavbu zdobí zevně jen hlavní západní portál, v jehož nadpraží se nachází alianční erb Varrensbach-Schlick a nápisová deska, která připomíná zásluhy hraběte Gustava Adolfa z Varrensbachu a jeho ženy Marie Sidonie,