Původně gotický kostel byl nově postaven 1710–13 a obnoven po požáru 1802–03. Z původní stavby zachována spodní část věže s klenbou z přelomu 13. a 14. století.
Kostel od severu (z návsi)
© Ivan Grisa 03/2010
Graficke pismenko Kostel stojí v jihovýchodní části obce, jižně od návsi. Příjezd od silnice II/225 (Louny - Žatec) po silnici III. třídy z Jimlína (kolem Nového hradu: viz heslo, asi 2 km jihozápadně). V obci zastavují osobní vlaky na trati Louny - Rakovník, autobusové spojení ve volných dnech prakticky neexistuje).
Kostel je přístupný během bohoslužeb o lichých nedělích od 10.30.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Opočně
    Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Opočně', 'Původně gotický kostel (poprvé připomínaný jako farní roku 1384) pocházel podle zachované klenby podvěží z přelomu 13. a 14. století. Nově byl postaven v letech 1710–13 jako jednolodní stavba s okrouhle zakončeným presbytářem. Po požáru roku 1801 byl v následujících dvou letech opraven bez výraznějších změn. Jižně od kostela, opraveného koncem 20. století, se nachází velký areál bývalé fary (dnes

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 2., Academia 1979, 21.3. 2010

Louny  (LN)