Pozdně klasicistní kostel a bývalá fara se školou jedné z nejstarších evangelických obcí v někdejší německojazyčné oblasti Čech. Po roce 1945 kostel zcela zdevastován (seník), roku 2008 obnovena střecha.
Kostel a bývalá evangelická škola od jihozápadu
© Ivan Grisa 03/2010
Graficke pismenko Habřina se táhne podél silnice II/260 (Malé Březno - Úštěk), kostel s někdejší evangelickou školou stojí na severním konci vsi, nedaleko od autobusové zastávky (linka Ústí n. L. - Úštěk - Konojedy). Autobusové spojení je zejména ve volných dnech sporadické, od nejbližší železniční stanice Úštěk sem lze dojít polní cestou podél rybníka Chmelař (necelé 3 km).
V samotné Habřině i nedalekém Srdově (další 2 km po málo frekventované silnici mezi poli) stojí řada pozoruhodných staveb lidové architektury.
Občerstvení těla nabízí výborná restaurace U Landů asi 100 m jižně od kostela.

Evangelický kostel a fara se školou v Habřině u Úštěka
    Ačkoli měla Habřina od třicetileté války jakožto součást úštěckého panství jako vrchnost jesuity, přetrvala zde jako v jedné z mála německojazyčných českých obcí tajná evangelická komunita. To se projevilo hned po vydání tolerančního patentu (1781) ustavením evangelické církevní obce (1784). Ta si na východních humnech postavila modlitebnu. Rozmach obce a podpora německého spolku Gustava Adolfa dovolily její náhradu kostelem v severní části vsi

Ivan Grisa, dle webové stránky http://www.mesto-ustek.cz/mesto_mistnicasti.html, 21.3. 2010

Litoměřice  (LT)