Honosná pohřební kaple na jižním úbočí kopce nad osadou Hradec byla postavena podle projektu arch. Ludwiga Zettela roku 1881. Rodině Schroll patřil liběšický velkostatek v letech 1871–1945.
Graficke pismenko Mausoleum je přístupné po zelené turistické značce z Horního Vysokého (část Levína, zastávka autobusové linky Ústí n. L. - Lovečkovice - Úštěk), případně ze Srdova po místní komunikaci (odbočka Lhotsko) a zmíněné zelené značce. Příjezd autem po silnici II/240 a odbočce ze Srdova, posledních cca 500 m je nutno dojít pěšky.

Mausoleum rodiny Schroll nad Hradcem u Liběšic
    Broumovský textilní velkopodnikatel Josef Schroll zakoupil roku 1871 od Lobkoviců liběšické panství. O dva roky později byl povýšen do šlechtického stavu a roku 1881 nechal pro svou rodinu postavit monumentální mausoleum na svahu výšiny nad osadou Hradec. Projekt vypracoval architekt Ludwig Ritter von Zettel (1821–91) v antikizujícím stylu. Stavba na půdorysu řeckého kříže vrcholí kopulí, zajímavým (a pro budoucnost velmi praktickým) detailem je

Ivan Grisa, dle informačního textu na dveřích mausolea, 19.3. 2010

Litoměřice  (LT)