Spodní zděná část někdejšího městského popraviště z roku 1543 nad centrem Ústí, nedaleko od restaurace Větruše. Používáno do konce 18. století, poté zanikly dřevěné části. Rekonstruováno na vyhlídku počátkem 21. století.
Popraviště nad Ústím
Graficke pismenko Popraviště stojí na hraně svahu nad pravým břehem Bíliny, asi 300 m západně od Větruše. Z Fibichovy ulice mezi zahrádkami k němu vede cesta, značená jako červená odbočka k významnému cíli (z křižovatky Fibichova - Na Větruši). Řidiče navede směrovka "Větruše" z Žižkovy ulice (II/613), parkovat je možné přímo na Fibichově u odbočení cesty, nebo u Větruše.

Městské popraviště v Ústí nad Labem
    Městské popraviště v Ústí nad Labem', 'Roku 1543 bylo nad tehdejším královským městem postaveno popraviště se spodní zděnou válcovou částí a dřevěnou velkokapacitní šibenicí. Svému bohulibému účelu sloužilo popraviště do konce 18. století, kdy město po josefínských reformách ztratilo hrdelní právo. Poté zanikly dřevěné části a kamenná část postupně chátrala. Po roce 1945 ho obklopila zahrádkářská kolonie. Při rekonstrukci nedaleké Větruše byla