Hrady.cz
Terénní pozůstatky vodní tvrze z 15. století, založené pravděpodobně Jiříkem ze Strakotína v 15. století a zaniklá ve 16.století. Tvrziště je uprostřed poškozeno jakýmsi úvozem nejasného původu a nachází se v jižní části obce u bezejmenného rybníka.
Pohled na tvrziště přes rybník od jihu
Graficke pismenko První zmínka o vsi Strakotín (nyní Stračov) je z roku 1358. V druhé polovině 14. století byla ves rozdělena mezi dva rody z Rýzmburka a Třeboučevsi. V roce 1395 náležela Benešovi z Rýzmburka a druhá polovina vsi Rubínovi z Třeboučevsi. Nedlouho poté bylo panství zceleno a v roce 1415 je jediný majitel Jiřík ze Strakotína. On nebo jeho potomci zde založili tvrz: V roce 1478 umírá poslední člen tohoto rodu Kateřina ze Strakotína a Stračov přechází jako odúmrť Mareš a Heřman Kulové z Chotče. V tomto roce se zde píše i o tvrzi. Heřman panství vlastnil až do roku 1489, po něm ho vlastní Dohalští z Dohalic ...
Petr Nožička, čerpáno z: Kol. autorů: Encyklopedie českých tvrzí III, Argo 2005, 23.3. 2010

popis

Tvrziště je obklopeno na severu a východě pozůstatkem vodního příkopu a na jihu a JZ bezejmenným rybníkem. Uprostřed tvrziště je „úvoz“ neznámého novodobějšího původu. Na tvrzišti nejsou žádné stopy po vlastních budovách.