Západní část kostela sv. Jiří je barokní z roku 1722 a východní z 19. století. Jako celek byl opraven roku 1904.
Kostel od jihozápadu
© Ivan Grisa 10/2010
Kostel stojí v jižní části návsi na dohled od bývalého kláštera a trosek nedostavěného klášterního kostela. Dnes není přístupný.
Prudký Martin , 18.3. 2010

historie

Kostel byl postaven o dvou částech, na místě staršího, který snad stál již roku 1318. Stavba nového svatostánku byla nutná, neboť velká část vsi spolu s kostelem 30. 7. 1722 vyhořela. Západní část je barokní z roku 1722 a východní z 19. století. Celý kostel pak byl upraven v roce 1904.
    Prudký Martin podle Umělecké památky Čech a web městyse P. Týnec, 18.3. 2010

popis

Kostel je jednolodní, obdélné dispozice, ukončen půlkruhovým presbytářem. Po stranách má oratoř a kapli. Hlavní průčelí je ozdobeno dvojicí pilastrů. K zařízení kostela patří hlavní barokní oltář, s novodobým obrazem sv. Jiří, a barokními sochami sv. Vavřince a Floriána. Další barokní oltář je zasvěcen sv. Anně.
    Prudký Martin podle Umělecké památky Čech, 18.3. 2010

Louny  (LN)