Původně ve 13. stol. útulek pro malomocné, na jehož místě ve 14. stol. vznikl špitál s kostelem sv. Ducha. R. 1843 byl zbořen a nahrazen klasicistní trestnicí a okr. Soudem. V l. 1915–16 průčelí secesně upraveno dle projektu J. Kováře st.
Olomouc – muzeum moderního umění
© Ivo Rozehnal, 10/2011
Graficke pismenko Významnou olomouckou secesní stavbou moderní doby a jakýmsi svatostánkem umění je Muzeum moderního umění na Denisově ulici čp. 47. Muzeum se zaměřuje na presentaci moderního výtvarného umění současné doby a minulého 20. století, např. volnou grafiku, české malířství a českou kresbu 20. a 21. století, české sochařství 20. století a jiné.
V nejbližším okolí stojí za shlédnutí a návštěvu kolej jezuitů s kostelem Panny Marie Sněžné, kostel sv. Kláry nebo nádherná kašna Tritónů.

historie

Současný objekt muzea vznikl na místě starší zástavby, jejíž historie se datuje až do časného 13. století. Tehdy zde stával na okraji tzv. Předhradí útulek pro malomocné, který byl ve 14. století nahrazen novostavbou špitálu a kostela sv. Ducha. V blízkosti špitálu se rozkládal také menší hřbitov. Ve staletích upravované a přestavěné podobě přečkal špitál s kostelem až do roku 1843, kdy byl celý komplex asanován. Na jeho místě byl následně do