Pozdně gotické sídlo Vrábských z 2. pol. 15. st., se strmými renesančními štíty a zbytky sgrafit z doby po r. 1580, kol. r. 1600 doplněné o mladší dvoutraktovou budovou, dnes neudržované.
Pozdně gotická budova tvrze s renesančním štítem od východu
Vlevo mladší budova sídla z doby kolem r. 1600, uprostřed budova tvrze, vpravo nároží novodobé budovy dvora.

Historie

Graficke pismenko Po dobytí a zničení původního středověkého hrádku r. 1467 vznikla v Mladějovicích nová pozdně gotická tvrz, vybudovaná pány z Vrábí v nároží hospodářského dvora na východním okraji obce. Jednalo se o dvouprostorovou patrovou budovu, doplněnou po r. 1580 při renesanční přestavbě vložením nových hřebínkových kleneb v přízemí a volutovými štíty s pilířky a římsami, ozdobenými psaníčkovými sgrafity. O přibližně 20 let později byla tvrz na jihozápadě doplněna přístavbou dvoutraktové patrové budovy s valenými výsečovými klenbami. R. 1622 prodali Václav, Adam a Vilém Karel Vrábští tvrz i s pustým dvorcem Ferdinandu Rudolfovi ...
F. Kašička – B. Nechvátal: Tvrze a hrádky na Strakonicku, Muzeum středního Pootaví ve Strakonicích, 1986, 12.3. 2010

popis

Dodnes se dochovaly obě budovy původního sídla; starší severní s renesančními volutovými štíty s pilířky a římsami, na nichž jsou ve zbytcích patrné části původních sgrafit, a jihozápadní barokní patrové stavení s přístavkem. Bohužel obě budovy jsou již ve špatném stavu, s částečně narušenou statikou a propadlými krovy. V současné době je celý dlouhodobě neudržovaný objekt v kritickém stavu a hrozí jeho bezprostřední zánik.

Časová osa

2013 - 2019
    Probíhá rozsáhlá rekonstrukce celého objektu do původní renezanční podoby v době její největší slávy. Objekt je přístupný po dohodě s majiteli na tel.č.602358435. Datum dokončení je plánován na konec r.2019, kdy objekt bude z větší části věřejně přístupný.