tvrz Mladějovice

stará tvrz - hrádek
Terénní pozůstatky got. sídla (tvrze či hrádku), založeného na konci 13. st. – později kolébka vladyckého rodu Mladějovských z Mladějovic, jimž patřilo až do r. 1457. Dobyto a zničeno za Tluksů z Vrábí v poděbradských válkách r. 1467.
Centrální část lokality s terénními pozůstaky zástavby

Historie

Graficke pismenko Mladějovice se v písemných pramenech objevují poprvé r. 1298, kdy na zdejší tvrzi sídlili zemané Čadek a Vecel. V polovině 14. století je zde doložen Bohuněk a jeho rozepře s Vilémem ze Strakonic ohledně vykonávání podacího práva k jinínskému kostelu. Od počátku 15. století se po zboží již píše rod Mladějovských z Mladějovic erbu sekery s mečem, nebo též ruky s mečem, jejichž předek Přibel se v historických zmínkách objevuje v letech 1413–1457. Po něm spravoval Mladějovice Jan Tluksa z Vrábí, přívrženec a spojenec Zdeňka ze Šternberka a panské jednoty ve sporech s Jiřím z Poděbrad. Proto na tvrz zaútočili r. ...
F. Kašička – B. Nechvátal: Tvrze a hrádky na Strakonicku, Muzeum středního Pootaví ve Strakonicích, 1986, 12.3. 2010

popis

Původní starší gotické sídlo, označované v literatuře jako tvrz či hrádek, stávalo na ostrožně v jihovýchodní části obce Mladějovice, nad dnešní kaplí sv. Jana Nepomuckého v místě zv. „Na hradě“ a dle archeologických nálezů vzniklo pravděpodobně již na konci 13. století. Za bojů mezi panskou jednotou a straníky Jiřího z Poděbrad bylo vypáleno, posléze bylo opuštěno a zpustlo. Proto se do dnešních dnů dochoval pouze pozůstatek příkopu a valu na