Hrady.cz
Velké tvrziště kruhového tvaru se třemi příkopy při řece Bystřici. Tvrziště ze 13. stol., opuštěné koncem 16. stol. Zarovnáno zemědělskými pracemi v 19. stol. a poškozeno melioračními pracemi ve 20. stol. I přes tyto zásahy je tvrziště stále patrné.
Pohled na tvrziště přes tři příkopy
Graficke pismenko Nejlepší přístup k tvrzišti je na západní straně od Nechanic – po silnici směrem na Staré Nechanice přejít řeku Bystřici a hned za mostem se dát doprava, až uvidíte výrazné tvrziště na bažinaté louce.
Petr Nožička, 11.3. 2010

historie

První zmínka o Nechanicích je už z roku 1228. V roce 1235 zde sídlil královský podkomoří Záviš, předek pánů z Krumlova. Páni z Rožmberka vyměnili tvrz, městečko a ves s králem Janem Lucemburským za jiné statky, a poté je Jan Lucemburský vyměnil za díl na hradu Žampach s Petrem a Vilémem ze Zebína. Tento rod prodal panství asi roku 1431 Hynkovi Krušinovi z Lichtenburka. Od roku 1390 jsou zde zmiňováni vladykové z Nechanic a v roce 1418 jsou

Petr Nožička, čerpáno z: Kol. autorů: Encyklopedie českých tvrzí II, Argo 2000, 11.3. 2010

popis

Akropole vnitřního tvrziště má v průměru 30 metrů. Vnější průměr tvrziště je kolem 120 metrů. Uspořádání tvrze nasvědčuje tomu, že by mohlo jít o tvrz s obvodovou zástavbou. První a druhý příkop tvrze jsou zachovány po celém obvodu, třetí (vnější) asi z poloviny. Terénní nerovnosti vystupují asi do výšky 0,5 m. Jedinou výjimku je střední val v severovýchodní části. Tvrziště leží na bažinaté louce a je zhruba v polovině protnuto meliorační