Riedlova hrobka

Dolní Polubný
Rodinná hrobka v podobě novorománsko-gotické kaple s kryptou, postavena v letech 1889–90 stavitelem Adolfem Bürgerem z Liberce pro Josefa Riedela, majitel desenských skláren. Po ukončení rekonstrukce by v ní měla být galerie.
Riedlova hrobka
© Milan Caha 03/2010
Graficke pismenko Hrobka stojí na návrší na rozhraní Potočné a Dolního Polubného, odkud se i po smrti mohl Josef Riedel dívat na své sklárny a vilu. V současné době je přístupná (dle informací na webu) po domluvě v informačním centru sídlícím v Riedlově vile. Přístupná je po neznačené cestě z údolí Černé Desné. Vycházet můžeme z parkoviště na souřadnicích 50°45'43.38"N, 15°19'11.227"E, kde je možné bezplatně odstavit vůz.
M.C., 14.3. 2010

historie

Rodinná hrobka v podobě kaple s kryptou, kterou nechal vystavět Josef Riedel mladší, majitel desenských skláren a významný místní průmyslník pro svého otce Josefa Riedla staršího (ten umírá pět let po dokončení hrobky v roce 1895). Hrobku postavil stavitel Adolf Bürger z Liberce v letech 1889–90 v monumentálním novorománsko-gotickém slohu ze zlatého hořického pískovce. V současné době probíhá její rekonstrukce. Po jejím ukončení by měla být