Sbírkové skleníky výstaviště Flora - palmový skleník (1927-30) se sbírkami palem, banánovníků, fíkusů atd., kaktusový skleník (po r. 1960) s cca 3000 kaktusy v 700 druzích, tropický skleník mj. s vzácným leknínem Victoria regia a subtropický skleník.
v palmovém skleníku
Graficke pismenko Sbírkové skleníky ve Smetanových sadech v Olomouci patří k největším a nejvýznamnějším v České republice. Nejstarší a největší z nich je palmový skleník, postavený v letech 1927–1930. Na ploše 1 500 m/2 můžeme obdivovat spoustu druhů palem, banánovníky, fíkusy, ibišky, strelície a v posledních letech zde přibyly kvetoucí orchideje. Mnoho místních exemplářů je přes 100 let starých, byly sem vysazeny ze skleníků moravských zámků. Dalším zajímavým obyvatelem palmového skleníku je kajman brýlový jménem Fany, obývá akvaterárium spolu s několika želvami. Vstupní portál do skleníku vytvořil akademický sochař Julius Pelikán, žák J. V. Myslbeka. Další ...
Zuzana Holasová, čerpáno z informační tabule u vchodu, 14.3. 2010