špitální kostel sv. Ducha

pravoslavný chrám
První zmínka o špitále s kostelem je již ze 14. století. V 16. století proběhla přestavba areálu, poté několikrát vyhořel, barokně upravován. V roce 1900 znovu opraven, roku 1967 zbořen zbytek špitálu. Po válce upraven pro pravoslavnou církev.
kostel sv. Ducha ze severovýchodní strany.
Kostel se nachází v Hálkově ulici vně historického centra na dolním předměstí u staré cesty směřující jihovýchodně z náměstí směrem na Údlice.
Radovan Smokoň, 7.3. 2010

historie

Kostel se špitálem je doložen již ve 14. století a to zmínkou z roku 1382. V 16. století proběhla přestavba areálu. Významným dokladem pozdně gotické oblastní městské tvorby se stal nález opěráku na východní straně kostela po odbourání špitální budovy v roce 1967. Kostel byl do roku 1621 evangelický. 2. září roku 1638 ale vyhořel. Díky přičinění Chomutovského cechu provazníků byl znovu obnoven. 20. září byl kostel vyloupen a vypálen. Znovu

Radovan Smokoň - zdroj: Průzkum sakrálních objektů okresu Chomutov r. 2000, 7.3. 2010