Neděle, 17. leden 2021. Svátek slaví Drahoslav, zítra Vladislav
Budova divadla, vybudovaná v letech 1881–83 podle projektu z dílny vídeňských architektů F. Fellnera a H. Helmera. Hlavní opona je od rakouského malíře Gustava Klimta, předního představitele tzv. vídeňské secese.
divadlo F.X.Šaldy
© Milan Caha 03/2010

Myšlenka vybudovat nové divadlo na obecním pozemku blízko hlavního libereckého náměstí (dnes nám. E. Beneše) vznikla krátce požáru staršího Soukenického divadla 24. dubna 1879. Projekt byl zadán vídeňským architektům Ferdinandu Fellnerovi a Hermannu Helmerovi, jejichž ateliér vyprojektoval v poslední třetině 19. století divadelní budovy v celé řadě velkých evropských měst (např. Stadttheater ve Vídni, Mahenovo divadlo v Brně, Slovenské národné divadlo v Bratislavě, Smetanovo divadlo v Praze a další). Základní kámen budovy byl položen v září 1881, stavbu realizovala liberecká stavební firma Sachers a Gärtner. Již 29. září 1883 bylo Městské divadlo slavnostně otevřeno. Svému účelu slouží novorenesanční divadelní budova dodnes.

popis

Novorenesanční budova je bohatě zdobena řadou architektonických detailů. Čelní frontu lemuje řada alegorických soch. V ose vchodu jsou umístěna 2 sedící sousoší: vpravo postava Umění držící v ruce pochodeň, vlevo bůh Apollo s postavami géniů na delfínech. Dále jsou zde jsou stojící sochy múz a bohyň: Erato – múza milostné písně, Terpsichore – múza tance a Fortuna – bohyně šťastného řízení. Vlevo

Vložit do oblíbených
    Liberecký kraj,  Liberec  (LI), Liberec I - Staré Město