Roubený patrový dům nechal postavit v letech 1771– 4 obchodník s plátnem Hans F. Scholz. Dům si uchoval rysy barokního slohu, např. mohutnou mansardovou valbovou střechu, nese dále stopy klasicismu a empíru. Dnes sídlo Správy CHKO Jizerské hory.
Graficke pismenko Na konci 18. století se Liberec stal významným centrem textilního průmyslu. Roubený patrový dům na břehu Nisy si nechal postavit v letech 1771– 4 (dochoval se letopočet v podkroví) obchodník s plátnem Hans Friedrich Scholz. Dům má rysy doznívajícího barokního slohu – mohutnou mansardovou valbovou střechu, tvarování sloupků podstávek nesoucích roubené patro a dvě okna s dochovanými barokními mřížemi. V éře klasicismu a empíru získal dům větší zdvojená okna, vnitřní schodiště a dveře. Dům byl tehdy omítnut a obílen, takže vypadal jako zděný. Koncem 19. století stával v uliční frontě, obklopen řemeslnickými dílnami a továrničkami. ...