Synagoga postavena v letech 1887–89 podle projektu K. Königa z Vídně. Vypálena byla nacisty za Křišťálové noci v r. 1938. Na konci 20. stol. byla na jejím místě vystavěna nová židovská modlitebna, sloužící též jako kulturní a společenské centrum.
modlitebna na místě zničené synagogy
napravo nová knihovna
© Milan Caha 03/2010
Graficke pismenko Liberecká synagoga byla postavena podle návrhu dvorního rady Karla Königa z Vídně v letech 1887–89. Stavbu provedla liberecká firma Sacher a Gärtner v novorenesančním slohu. Dne 24. září 1889 byla za přítomnosti radních, ale i evangelických a katolických církevních hodnostářů, slavnostně zasvěcena. Jednalo se o monumentální stavbu s osmibokou věží, zakončenou bání s lucernou. Hlavní sál měl délku 29,75 m, šířku 15,9 m a jeho výška byla 14 m. Sál byl určen pro 340 mužských členů obce. V patře byla galerie pro ženy, chór s varhanami a zasedací místnost. Po Mnichovské dohodě se Liberec stal hlavním městem říšské župy Sudety ...