Gotická tvrz z 15. století přestavěna renesančně ve 2. pol. 16. stol. Po roce 1702 za Maxmiliána F. Želeckého z Počenic rozšířena na čtyřkřídlý vrcholně barokní zámek. Dnes slouží potřebám obce (OÚ, školka, pošta).
Vstupní jihovýchodní průčelí
Graficke pismenko Zámek se nachází v severní části obce. Od roku 1925 je v majetku státu a od roku 1947 jej vlastní obec Prštice. Dnes slouží budova zámku jako sídlo obecního úřadu, v budově je pošta a mateřská školka.

historie

Dnešní barokní zámek stojí na místě tvrze, zničené v husitských válkách a obnovené v druhé polovině 15. století. Tvrz byla nesporně renesančně přestavěna, pravděpodobně za Žabků z Limberka po polovině 16. století, nebo za hrabat z Thurnu na konci 16. věku. Svědčí o tom řada kleneb dochovaných v přízemí. Po roce 1702 Maxmilián František Želecký z Počenic tvrz přestavěl ve vrcholně barokní zámek. Po připojení panství k Židlochovicím sloužil zámek

Plaček M.: Hrady a zámky na Moravě a ve Slezsku, Libri, 2001, s. 285-287 - upraveno, 6.3. 2010