Pozdně barokní socha sv. Floriána od regionálního autora z roku 1780 uprostřed náměstí v městě Paskov. Vznikla nákladem zdejšího purkmistra Jana Lyska.
socha sv. Floriána na náměstí v Paskově
© Jan P. Štěpánek 06/2009
Graficke pismenko Pozdně barokní socha sv. Floriána od regionálního autora z roku 1780 uprostřed náměstí v městě Paskov na severní Moravě nedaleko Ostravy. Socha představuje sv. Floriána v typické podobě jako římského vojáka s korouhví v jedné ruce a vědrem hasícím hořící dům v ruce druhé. Po stranách nohou sv. Floriána doplňují sousoší dva malí andělíčci. Sousoší je umístěno na ozdobném podstavci s bočními volutovými ornamenty a kamenným zábradlím okolo. Celek zdobí pozlacené dekorace na podstavci i soše samé.

historie

Socha sv. Floriána na náměstí v Paskově byla vyhotovena nákladem purkmistra Jana Lyska v roce 1780. Slavnostní posvěcení se konalo již 4. května 1780. K případným opravám sochy se zavázala obecní rada města. V roce 1933 byla socha opravena nákladem zdejšího faráře P. M. Lubojackého. Výraznou rekonstrukci prodělala socha na přelomu 20. a 21. století.
    Svatý Florián (Florián z Lorchu)