Kostel sv. Martina ve Ptení má údajné počátky již ve 12.století. Písemné zprávy jsou však až z 15. století. Mnohokrát upravován. Uvnitř hrobka rodu Miniati.
Ptení - kostel sv. Martina
Graficke pismenko Ptení je starobylá obec, kde lze mimo farní kostel sv. Martina najít čtyřkřídlý zámek s bohatou historií, bohužel v dezolátním stavu. Okolí je vyhlášenou chatovou oblastí – při potoce Ptence, Bělecký mlýn, Ptenský dvorek a další lokality. Obcí vede zelená tur. značka z Běleckého mlýna k Pohodlí.
Ivo Rozehnal , 27.2. 2010

historie

Ptenský kostel je zasvěcen sv. Martinovi. Pravděpodobně jeho základy sahají již do 12. století. Kostel časem prošel mnoha úpravami, takže ztratil znaky původního slohu. První písemnou zmínku máme až z 15. století, kdy Hynek ze Zvole, majitel Ptení, daroval kostelu pravidelný plat 5 hřiven grošů. Díky této platbě máme několik záznamů, protože další držitelé Ptenského panství vedli o obnos spory. Obec se na počátku 17. století stala nekatolickou,