Hrady.cz
Dobu vzniku tvrze neznáme, ale podle lidové tradice stála již ve 12. století. Poprvé je doložena roku 1415.
© Prudký Martin, 02/2010
Přístup k bývalé tvrzi je z návsi jižní ulicí. Tvrz se nacházela na vyvýšenině, kde je dnes na soukromém pozemku altánek.
Prudký Martin , 21.8. 2010

historie

Vesnice Třebíz je připomínána roku 1183, kdy byla darována knížetem Bedřichem řádu johanitů. Podle lidové tradice zde měla stát již ve dvanáctém století tvrz, ale první písemné zmínka pochází z roku 1415. Patřila tehdy Janovi zvanému Abatyše z Třebíze a jeho bratru Stanovi, jehož rodině patřila i později. Je možné, že zanikla za husitských válek, kdy oba bratři stáli na husitské straně, protože další zpráva o vsi z roku 1451 tvrz nezmiňuje.

Prudký Martin podle Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku -, 27.2. 2010

popis

Tvrz měla stát na zahradě zdejšího statku, na pískovcové skále, na místě dnešního altánu. Ještě na počátku 20. století byly patrné zbytky zdí.
    Prudký Martin , 27.2. 2010