Kaple sv. Víta je zanikající sakrální barokní objekt postavený snad roku 1689.
© Prudký Martin, 03/2014
Graficke pismenko Kaple byla postavena asi roku 1689 v barokním slohu na severním okraji obce u silnice a dnes je v katastrofálním stavu. Nedaleko kaple je studánka, jejíž voda údajně pomáhala odstraňovat oční nemoci. Od 18. století do nedávné doby tudy bývala vedena procesí, která měla přispět k zajištění budoucí úrody. Jednalo se o odraz starých pohanských zvyků. Na podzim roku 2010 byly sejmuty zbytky krovů a sanktusníku, a také byla zajištěna koruna zdiva, aby dál nechátrala. V průběhu roku 2011 byly instalovány nové krovy a střecha.
Prudký Martin podle Uměleckých památek Čech - E. Poche a kolektiv, MF Dnes, 27.2. 2010

popis

Jedná se o drobnou stavbu obdélného půdorysu s trojbokým závěrem. Průčelí má volutový štít, střechu zdobyl zbytek sanktusové věžičky (bez zvonu) a po stranách portálu niky. Vnitřek byl uzavřen plochým, v současnosti, propadlým stropem, se zkosenými kouty. Pro havarijní stav kaple není bezpečné v ní přebývat.
    Prudký Martin podle Uměleckých památek Čech - E. Poche a kolektiv, 27.2. 2010

Louny  (LN)