Trojkřídlá budova tzv. francouzského typu sloužila od roku 1782–3 jako zdravotní zázemí pevnosti. V dubnu 1918 zde zemřel hlavní strůjce sarajevského atentátu Gavrilo Princip. Dnes prázdná, chátrající.
Pohled od severu

Stará vojenská nemocnice (Vrchlabská kasárna) v Terezíně

Graficke pismenko Trojkřídlá dvoupatrová budova tzv. francouzského typu tvoří střed východní strany pevnostního města. Byla postavena v letech 1782–83. Sloužila jako zdravotní zázemí pevnosti, v dubnu 1918 zde zemřel na tuberkulózu hlavní pachatel atentátu na následníka trůnu Františka Ferdinanda d'Este v Sarajevu, Gavrilo Princip. Ve 30. letech 20. století doplnila starou nemocnici nová, postavená západně od města. Během existence ghetta se zde židovští lékaři v zoufalých podmínkách pokoušeli zachraňovat životy svých souvěrců. Nejtragičtější částí komplexu byl přilehlý kavalír 8, v němž byli soustřeďováni staří a psychicky nemocní vězni. Po válce zde vojenská nemocnice ...
Ivan Grisa, dle Turistická mapa Terezín - panorama, Město Terezín 2006, 21.2. 2010

Litoměřice  (LT)