Hrady.cz
Mohutná novorománská basilika s klášterem redemptoristů ve Filipově byla postavena v místě jediného církví oficiálně potvrzeného mariánského zázraku, který se na území Čech odehrál v 19. století. Dodnes jedno z nejslavnějších poutních míst v zemi.
Kostel od jihozápadu
© Ivan Grisa 04/2010
Graficke pismenko Filipov (součást města Jiříkov) se nachází na severovýchodním okraji Šluknovského výběžku, přímo navazuje na saské město Neugersdorf. Příjezd od Rumburka po silnici II/263, na křižovatce u restaurace Zámeček odbočte směr Neugersdorf, těsně před hranicí vlevo do Filipova. Nedaleko kostela vede cyklostezka 3043.
Autobusové spojení obstarává linka z Varnsdorfu a Rumburka, ve volných dnech je nutno použít vlaky, ze zastávky Jiříkov - Filipov (trať Rumburk - Ebersbach) jsou to ke kostelu asi 2 km.

Klášter redemptoristů s kostelem Panny Marie Pomocnice křesťanů ve Filipově
    V noci z 12. na 13. ledna 1866 se v domku své rodiny v obci Filipov těsně u česko-saských hranic zázračně uzdravila Magdalena Kade. Místo začalo být záhy obyvateli z okolí uctíváno, v květnu téhož roku již byla ve světnici, kde se zázrak měl odehrát, zřízena kaple. Zázračné činy se opakovaly a oficiální církevní autority je uznaly za pravdivé. Iniciativou jiříkovského kaplana Storcha byl domek Kadeových vykoupen a na jeho místě byla postavena

Ivan Grisa, dle webové stránky http://rumburk.farnost.cz/farnost/filipov/bazilika.php, 12.4. 2010