Dobře dochované rozlehlé tvrziště ze 14. století a zbytky zaniklé vesnice v lese nedaleko Rokycan. Ves i tvrz zanikly – dle archeologického průzkumu – v 15. století požárem.
Pahorek tvrziště
Graficke pismenko Za první známé majitele jsou považováni Bohuslav a Protiva z Mydlné, objevující se ve zprávách v letech 1397, 1405 a 1416. Držitel královského manství Mydlná, Kuneš z Hoholova (jinak z Lomce) prodal před rokem 1437 tvrz, poplužní dvůr a selské usedlosti manželům Rackovi z Kvíčovic a Anně z Hlohova. Tito manželé prodali panství Janovi z Rakové za polovinu ceny, z čehož lze vyvodit, že v té době byla už ves pustá. V roce 1474 Jan z Rakové prodával panství a ve výčtu majetku není uvedena tvrz, v té době už byla pravděpodobně také pustá. Panství získal Bozděch ze Šťáhlav a Mikuláš ze Šťáhlav žádá v roce 1488 o propuštění z manské povinnosti poloviny pustého dvora v Mydlné a poloviny selských dvorů, též pustých. V 16. století je Mydlná uváděna jako součást okolních panství a pustá.
Petr Nožička ,čerpáno z Encyklopedie českých tvrzí II.,kol. autorů, Argo 2000, 17.2. 2010

popis

Areál tvrze je ve tvaru lichoběžníka. Na východní straně jsou dochovány základy hlavní obytné budovy tvrze (paláce), nedaleko této budovy byla nalezena část pískovcového ostění vstupního portálu. V severozápadní části vysunutá do příkopu stála dřevěná věž, která chránila vstup po mostě přes příkop do tvrze. Celé tvrziště bylo obehnáno zdí z kamene spojeným hlínou. Zbytky tvrze jsou dobře čitelné a zachovaly se tak, jak vypadaly po požáru, kterým