Tvrziště uprostřed rybníčku, bývalého vodního příkopu tvrze. Obec je poprvé uváděna r. 1393 v predikátu Mareše z Tihavy, vlastní tvrz však v písemných pramenech není doložena. Z tvrze se nic nedochovalo, na jejím místě stojí kaplička sv. Jana Nepomuckého.
celkový pohled na tvrziště
© Milan Caha 08/2008
Graficke pismenko Obec Tihava je poprvé uváděna roku 1393 v predikátu zemana Mareše z Tihavy. Další zmínka uvádí v roce 1405 Jana z Tihavy a jeho skon je připomínán v roce 1416. V Tihavě byly údajně dvě tvrze, ani jedna však není výslovně uváděna ve známých písemných pramenech a nevíme tedy nic o jejich vzniku a zániku. Tvrziště jedné z tvrzí se uchovalo jako ostrůvek uprostřed bývalého vodního příkopu, dnes malého rybníčku. Šířka příkopu byla cca 8 m, na jižní straně pak až 16 m. Na vnější straně příkopu je místy zvýšený okraj, snad velmi nezřetelný fragment vnějšího valu. Z původní budovy tvrze se nic nedochovalo, na jejím místě stojí kaplička sv. Jana Nepomuckého.
Milan Caha (zdroj: kol.: Encyklopedie českých tvrzí, III.díl (S-Ž), nakladatelství Argo, Praha 2000), 24.2. 2010

Beroun  (BE)
    Tihava