Moje místa 0
Barokní kaple sv. Jiří stojí v dolní části návsi. Kaple má čtvercový půdorys se zaoblenými rohy, stanovou střechu se zvoničkou ve věžičce.
Příjezd do Chraberců je od Loun z Dobroměřic po silnici, směrem na Libčeves.
Prudký Martin , 21.8. 2010

historie

Obec Chraberce je poprvé zmíněna roku 1100, kdy ji Nemoj, příslušník rodu Vršovců, daroval kostelu na Vyšehradě. Název obce pravděpodobně pochází od výrazu »chrabřec«, což ve staročeštině znamenalo chrabrý muž. Vyšehradské kapitule patřila ves až do husitských válek. Roku 1437 je císař Zikmund věnoval svému protivníkovi, husitskému hejtmanovi Jakoubku z Vřesovic, od jehož potomků je roku 1544 koupilo město Louny. Těm je o tři roky později, za

Prudký Martin podle Uměleckých památek Čech - Emanuel Poche a kolektiv, www.chraberce.cz, 13.2. 2010

popis

Kaple sv. Jiří stojí na čtvercovém půdorysu se zaoblenými rohy, má stanovou střechu se zvoničkou ve věžičce. Interiér obsahuje barokní obraz sv. Václava, renovovaný V. Švábem roku 1873. Pod kaplí stojí prazný podstavec od sochy sv. Bernarda z roku 1736 ozdobený reliéfem sv. Jiří a pomník hasičům padlým v 1. světové válce. Kaple byla v nedávné době opravena.
    Prudký Martin podle Uměleckých památek Čech - Emanuel Poche a kolektiv, 13.2. 2010