Moje místa 0
Pozdně gotická boží muka z doby kolem roku 1500. Sloup stál původně za městem, na trase kudy chodili odsouzenci na popraviště. Poslední výkon hrdelního práva je zde doložen r. 1721. Schody před sloupem pocházejí ze zbořené kaple v Dražovce.
© Milan Caha 08/2008
Graficke pismenko Pozdně gotický sloup ve formě božích muk pochází z doby kolem roku 1500. Sloup stál původně za městem, u bývalé hořejší brány. Kolem sloupu chodili odsouzenci na smrt na kopec se šibenicí a traduje se, že se zde naposledy modlili. Jak často sloužil sloup tomuto účelu nelze doložit. Smolná kniha hořovická se ztratila a tak jsou známy jen rozsudky z posledního období, kdy měly Hořovice hrdelní právo. Roku 1710 konaly kolem sloupu poslední cestu dvě ženy odsouzené na hranici pro žhářství, roku 1713 byla sťata cikánka pro potulku, roku 1718 žena pro vraždu a posledním doloženým popraveným byl muž, oběšený roku 1721 pro krádež. Mramorové schody před sloupem pocházejí pravděpodobně z kaple v Dražovce, zbořené za císaře Josefa II.