Hrady.cz
Pův. barokní kaple sv. Václava z r. 1714 byla do dnešní novogotické podoby přestavěna ve 2. polovině 19. století. Stojí uprostřed návsi Mnichovského Týnce.
Kaple v Mnichovském Týnci
© Jiří Špaček, 04/2016
Graficke pismenko Ves Mnichovský Týnec se nachází na křižovatce silnic III. třídy od Chožova, Chraberců a Libčevse. Oblast leží mimo železniční síť. Kaple sv. Václava stojí na návsi, kterou prochází silnice od Chožova.
Prudký Martin, 21.8. 2010

historie

Vesnice Mnichovský Týnec je poprvé zmiňována roku 1341 jako vlastnictví cisterciáckého kláštera v Oseku, což dodnes připomíná její název. Po roce 1421, kdy byla vypálena husity, ji císař Zikmund Lucemburský zastavil s dalšími pěti vesnicemi katolickému pánu Vlaškovi z Kladna za povinnost postavení sta koní v případě potřeby. Poté se Týnce zmocnilo město Louny, kterému je odňal Jiří z Poděbrad roku 1454. Další zmínka pochází z roku 1559, kdy byla

popis

Současná kaple sv. Václava je novogotická, jednolodní obdélné dispozice s trojbokým závěrem a malou věží na východní straně. Novogotické vybavení kaple nyní chybí, interiér je devastován.
    Prudký Martin podle Uměleckých památek Čech - E. Poche, 13.2. 2010