© Milan Caha 08/2008
Graficke pismenko Kostel sv. Ondřeje stojí na místě staršího kostela, zasvěceného původně sv. Stanislavu. Ten je připomínán již roku 1318, za panství Viléma Zajíce z Valdeka. Lochovická farnost je pak připomínána roku 1407. Kostel byl několikrát přestavován a poškozen za válečných událostí. Pravděpodobně na něm své stopy zanechaly husitské války, téměř zničen byl roku 1639 při plenění švédských vojsk. Po třicetileté válce byly ruiny gotického kostela barokně přestavěny. Nový kostel byl zasvěcen sv. Ondřeji a jeho stavba byla dokončena roku 1654. Ve druhé polovině 17. století u kostela stávala dřevěná zvonice, nesoucí zvony a později i hodiny. Kdy zvonice zanikla, není ...
Milan Caha (zdroj: POCHE, E.: Umělecké památky Čech 2. (K - O), Academia, Praha 1978 a www stránky obce), 22.4. 2010